I slutet av 2013 introducerade AMD en ny serie grafikkort. Familjen Volcanic Islands består till största del av äldre grafikprocessorer i ny kostym, undantaget kretsen Hawaii för den prestandaorienterade 290-serien. Någon traditionsenlig uppföljare till Radeon HD 7990 är det dock ännu inte tal om.

Det hindrar inte Asus från att ta fram ett eget grafikkort med dubbla grafikprocessorer. Enligt kinesiska VR-Zone kommer vad som hittills är känt som Ares III att presenteras på mässan Computex 2014 i juni. I vanlig ordning handlar det om en renodlad värstingmodell.

Asus nya grafikkort innehåller två kretsar med arkitekturen Hawaii, antingen från Radeon R9 290 (Hawaii Pro) eller R9 290X (Hawaii XT). Detta kombineras med totalt 8 GB GDDR5-minne, vilket innebär 4 GB videominne per grafikprocessor (4 GB effektivt). Några fler detaljer än så är ännu inte kända.

Föregångaren Asus Ares II producerades i endast 999 exemplar och kostade närmare 14 000 kronor vid lanseringen i januari 2013. Det är därmed troligt att även uppföljaren Ares III blir en exotisk modell som reserveras för de mest inbitna prestandajägarna.