Intels slagord Ultrabook må ha tappat ångan, men det betyder inte att tunnare och lättare datorer hör till det förflutna. Tvärtom anses det tunnare formatet numera vara branschstandard och stora delar av industrin fortsätter arbeta på att pressa ned profilmåttet ytterligare.

En av de största hindren i att krympa profilmåttet ytterligare är tangentbordet som oftast består av gummimembran och saxbrytare (eng. scissor switches), vilket gör att en tunnare design går ut över skrivkänslan. Det här har tangentbordsmakaren Darfon kringgått genom att eliminera den traditionella mekanismen.

Under Computex visade Darfon upp Maglev Keyboard, som använder magnetism för att få tangenterna att "sväva" och skapa motstånd. Det här gör att tangentbordets profil är kortare än mer traditionella lösningar, samtidigt som det fortfarande finns ett påtagligt motstånd vid nedtryckning.

En tydlig nackdel är dock att slaglängden oundvikligen är kort, men det här hoppas Darfon kunna kompensera med genom justerbart motstånd. Då tangentbordet använder magnetism är det möjligt att justera motståndet elektroniskt, någonting som kan tänkas blir tillgängligt för slutanvändare genom mjukvara.

Enligt Darfon har Maglev Keyboard fångat intresset från flera datortillverkare, som väntas lansera modeller med tangentbordet under årets andra hälft.

Källa: Cnet.