Rörelsekameran Kinect framförs som ett av de stora huvudnumren i Xbox One, men kostnaden tvingade Microsoft att även börja sälja spelkonsolen utan det tidigare obligatoriska tillbehöret. Det betyder dock inte att Microsoft tappat tron på tekniken. Nu visar företagets forskningsavdelning hur en alldaglig kamera kan begåvas Kinect-liknande egenskaper.

I demonstrationen används en modifierad telefon med ett gäng infraröda LED-lampor på enhetens baksida. Samtidigt har forskarna ersatt kamerans filter för infrarött ljus med en annan avskiljningsanordning. På så vis kan en vanlig telefonkamera inte bara fånga bild i två dimensioner utan även användas för att registrera djup.

Metoden kan även appliceras på andra kameror, exempelvis en enkel webbkamera. Enligt Microsoft är resultatet inte långt ifrån den egna rörelsesensorn Kinect, men till en avsevärt lägre kostnad. Bland annat visas hur en modifierad webbkamera kan användas för att med rörelser zooma på en karta samt att spela det populära mobilspelet Fruit Ninja.

Än så länge är det hela endast ett koncept för att ta fram kostnadseffektiva kameror med djupseende, men med tanke på Microsofts pågående satsning på mobila enheter är det inte helt otänkbart att tekniken kan hitta till exempelvis framtida telefoner i Lumia-serien.