Sedan Apples introduktion av Ipad har AMD och Intel ställt in siktet på marknaden för surfplattor. Av de båda är det endast Intel som på allvar lyckats slå sig in i kategorin, vilket kan tillskrivas kraftiga subventioner av sina processorer, medan AMD i sin tur släppt ett antal plattformar med enbart en handfull designvinster.

AMD har trots detta fortsatt att leverera nya lösningar för ändamålet, men nu talar mycket för att det kan vara försent. Under 2014 har marknaden börjat visa tecken på mättnad då konsumenter inte ser en anledning att byta surfplatta, en trend som väntas bli mer påtaglig nästa år.

I en intervju med PC World berättar Kevin Lensing, chef för portabla lösningar på AMD, att marknaden för surfplattor för processortillverkare numera handlar om försvinnande marginaler. Det här har fått AMD att tänka om och istället lägga fullt fokus på bärbara datorer samt hybridlösningar.

We’re evaluating [tablets] closely. It’s not our priority. [...] As the opportunities arise, we can nail it quickly.

AMD menar dock att de inte överger marknaden, utan att de kommer övervaka den noga inför ett eventuellt inträde i framtiden. Förutsatt att AMD ser en öppning eller tvunget måste försöka slå sig in på kategorin ska det finnas resurser att snabbt utveckla en processor för ändamålet, säger Lensing.

The future of what today is predominantly a 15 to 30 watt notebook will likely be a tablet-like form factor.

AMD passar även på att ge en mer långsiktig prognos för surfplattorna. Likt Intel ser AMD en nära framtid där jämförelsevis strömtörstiga bärbara datorer till stor del efterträds av mer surfplatteliknande formfaktorer, så kallade hybrider som kan användas båda delar.