Efter en längre tids problem med tillverkningen på 14 nanometer kunde Intel under hösten förra året inleda leveranserna av arkitekturen Broadwell. Trots förseningen lovade bolagets vd, Brian Krzanich, att det inte utlöst en dominoeffekt på framtida lanseringar som skulle ske planenligt.

We have been consistently pursuing Moore’s Law and this has been the core of our innovation for the last 40 years. The 10nm chips are expected to be launched early 2017.

I en intervju med Gulfnews berättade Intels chef för Mellanöstern och Nordafrika, Taha Khalafi, att de första processorerna på 10 nanometer beräknas lanseras tidigt 2017. Först ut med tillverkningstekniken väntas bli Cannonlake, en krympning av den annalkande arkitekturen Skylake på 14 nanometer.

Att officiellt göra utlåtanden om lanseringar som ligger två år bort i tiden hör inte till vanligheten, inte minst på grund av konkurrensskäl men även för att det kan påverka kunders inköpsbeslut. Inte helt oväntat väljer därför Intel att dra tillbaka Khalafis uttalande, med hänvisning till att processorerna är under utveckling.

Trots Intels tillbakadragande är det inte helt orimligt att uttalandet är korrekt och att Cannonlake är att vänta till början av 2017, vilket skulle innebära en introduktion lite mer än två år efter att Broadwell släpptes i form av Core M-serien.