Att vanliga tv-apparater blir smarta och utrustas med fullfjädrade operativsystem och andra avancerade funktioner är inte helt okontroversiellt. Nyligen uppmärksammades att både Samsung och LG visar klausuler om att inspelningar från den inbyggda mikrofonen kan komma att delges tredje part, vilket inte minst väcker frågor om risken för spioneri.

Användare rapporterar om att Samsungs smarta tv-apparater uppvisar ett mystiskt och i många fall ovälkommet beteende. Det integrerade mediacenter Smart Hub innehåller funktionalitet för att visa reklam, något som bland annat används inuti appar. Nu framkommer det att reklamen även hittar ut från gränssnittet.

– I varje film jag tittar på dyker det upp en Pepsi-annons efter 20–30 minuter, skriver beans90 i en tråd på Reddit. I detta fall användes applikationen Plex, men andra rapporterar om samma beteende oavsett videoingång. Det gäller exempelvis HDMI-anslutna mediaspelare såsom Apple TV.

Den som inte vill bli avbruten i filmtittandet kan dock stänga av annonssystemet. Samsung är däremot inte särskild hjälpsamma och tillhandahåller inget rättframt menyalternativ. Istället gäller det att navigera till Smart Hub > Terms & Policy > Yahoo Privacy Policy och kryptiskt nog tacka nej till Yahoos integritetsavtal.