Efter en längre tids uppehåll släppte Microsoft en ny testversion av Windows 10, Build 10041, och lovade samtidigt att släppa fler än tidigare inför den annalkande lanseringen. Sagt och gjort – nu introduceras en till versionsnumret inkrementell uppdatering, där en av de stora nyheterna i operativsystemet tillkommer.

Med senaste Build 10049 som nu finns tillgänglig för testare introduceras Internet Explorers efterträdare, som ännu saknar ett riktigt namn. Det handlar således om kodnamn Project Spartan, en från grunden ny webbläsare med avskalat gränssnitt, ny renderingsmotor och enligt Microsoft en bra grund för framtida finesser.

En av höjdpunkterna med webbläsaren är den personliga assistenten Cortana, som exempelvis kan användas för att visa resultat i adressfältet. Genom att skriva saker som "väder" visar hon just det och namnet på ett resebolag när nästa transport avgår. Det går även att högerklicka på okända ord och be om en beskrivning. Värt att påpeka är att Cortana i dagsläget endast finns tillgänglig i USA.

Andra nämnvärda finesser är ett läsläge, som formaterar om en webbplats för att se ut som en E-bok, och möjligheten att ta anteckningar direkt i webbläsaren. Detta genom att exempelvis ringa in, rita och lägga till kommenterar. Därefter kan detta delas med andra användare. En finess som lyser med dess frånvaro är möjligheten att spara sidor offline, något som kommer vid ett senare tillfälle.

Windows 10 Technical Preview Build 10049 kan laddas ned på Microsofts officiella webbplats. Den skarpa lanseringen äger rum under sommarmånaderna.