Det är inte långt kvar till Radeon 300-serien, eller i alla fall dess avtäckande. Medan de flesta grafikkorten väntas bli omdöpta modeller finns åtminstone ett undantag i prestandasegmentet, där grafikprocessorn Fiji tillsammans med staplat HBM-minne från SK Hynix utgör toppmodellen Radeon R9 390X.

Nu talar dock nya uppgifter för att Radeon R9 390X inte blir flaggskeppet i AMD:s nya uppställning. Tweaktown skriver att grafikkortet får sällskap av en modell med dubbla grafikprocessorer Fiji – Radeon R9 395X2 – under årets Computex-mässa som drar av stapeln i början av juni. Rapporten gör dessutom gällande att modellen får 8 GB videominne, det vill säga 4 GB per Fiji-grafikkrets.

Från annat håll rapporterar Fudzilla om modellen och beskriver den vid det talande kodnamnet Fiji VR. Att ett grafikkort med dubbla grafikprocessorer så tydligt anspelar på virtuell verklighet kan ses som naturligt med AMD:s tidigare uttalande inom området där bolaget ser potential i två grafikkort, eller två grafikprocessorer på samma kretskort, som vardera renderar en bild per öga.

Det som skiljer rapporterna åt är framförallt lanseringen av Radeon R9 395X2, där Fudzilla i sin tur gör gällande att grafikkortet anländer vid ett senare tillfälle. Detta är även mer konsekvent med tidigare rykten, som talat om att ett sådant grafikkort anländer under årets fjärde kvartal.

Intressant är att båda publikationer skriver att Radeon R9 390X inte har vad som krävs för att rå på Nvidias senaste toppmodell Geforce GTX Titan X, som kommer följas upp av GTX 980 Ti med ännu högre prestanda. Detta skulle förklara varför AMD skulle vilja se ett Radeon R9 395X2 ute på marknaden så snart som möjligt.

När Radeon R9 395X2 väl anländer kan det dock väntas bli ett grafikkort av rang med uppemot 8 192 streamprocessorer, att jämföra mot 4 096 och 2 816 stycken för ett ensamt Radeon R9 390X respektive dagens Radeon R9 290X. Samtidigt är det ingen högoddsare att det blir en effekthungrig historia, kanske mer än Radeon R9 295X2 med en specificerad strömförbrukning på hela 500 watt.

Medan avtäckandet av Radeon 300-serien väntas äga rum under Computex 2015 dröjer butikstillgänglighet till senare under årets tredje kvartal.