Lanseringen av den första konsumentanpassade versionen av Oculus Rift äger rum i början av nästa år, men redan på torsdag hålls en presskonferens som väntas avslöja några av nyheterna. I vanlig ordning råder det ingen brist på rykten och spekulationer. Nu cirkulerar även bilder från vad som tros vara en tidig prototyp till vad som är känt som Consumer Version 1 eller CV1.

På bland annat Reddit diskuteras ett utkast till en webbsida daterad 2014, som upptäckts på Oculus webbplats. Vad som orsakar uppståndelsen är att webbsidan är fylld av detaljrika bilder på en hitintills okänd version av Oculus Rift. Glasögonen i bilderna är nära nog identiska med de officiella renderingarna av CV1.

Det går dock att skönja flera intressanta nyheter. Först och främst syns något som liknar en kameralins på glasögonens framstycke, vilket kan betyda att Oculus inte enbart använder en extern kamera för att avläsa användarens position utan samtidigt tar hjälp en av en inbyggd variant i glasögonen. Alternativt kan kameran användas för att se omgivningen, kanske i någon form av förstärkt verklighet.

Till glasögonen medföljer en extern kamera uppsätt på ett högt stativ samt vad som kallas för Simple Input Device eller SID. Det sistnämnda är en liten handkontroll eller snarare fjärrkontroll med vad som ser ut att vara en pekplatta tillsammans med ett gäng knappar: plus, minus, tillbaka och sannolikt hem.

Sist men inte minst noterar uppmärksamma läsare att det finns två fristående hållare för linserna, det vill säga en för varje skärm. Hållarna ser ut att vara individuellt justerbara för att exempelvis passa olika avstånd mellan ögonen. Dessa kan också vara utbytbara för den som behöver göra plats för vanliga glasögon.

Direktsänd presskonferens

Torsdagen den 11 juni klockan 19:00 svensk tid håller Oculus Rift en direktsänd presskonferens i San Francisco på temat Step into the Rift. Det är sannolikt tid och plats för den första riktiga presentationen av den kommande konsumentversionen av glasögonen Rift.

Samtidigt väntas mängder av nyheter på innehållsfronten. Oculus samarbetar bland annat med filmskapare och spelutvecklare får att göra den virtuella verkligheten till mer än bara en experimentverkstad. Det inbegriper även kommande satsningar på sociala nätverk och så kallad virtuell närvaro.