Med Windows 10 ute hoppas Microsoft kunna omvända även de mest hårdnackade motståndarna till Windows 8, någonting som inte enbart kräver mjukvara. Som sig bör med flera generation av hybriddatorn Surface bakom sig och förvärvet av Nokias telefonverksamhet lurar ny hårdvara vid horisonten.

Nu skickar Microsoft ut inbjudningar till media för ett evenemang den 6 oktober, klockan 16:00 svensk tid, för att dela med sig av nyheter rörande ny enheter med operativsystemet Windows 10. Eventet ska äga rum i New York, på Moynihan Station, Skylight.

The Verge rapporterar att huvudnumren i oktober väntas bli telefonerna Lumia 950 och 950 XL samt Surface Pro 4. Den sistnämnda väntas inte göra några större avsteg från dess föregångare, då Microsoft utlovat kompatibilitet med alla tillbehör inklusive dockningsstation

Det här betyder att Microsoft på sin höjd kan välja att pressa vikten, profilmåttet och krympa skärmramarna för att husera en större panel. Med lanseringsdatumet i åtanke kommer den också sannolikt med Intels senaste processorfamilj Skylake och skulle därmed kunna kylas passivt.

Vid sidan om en regelrätt ersättare till Surface Pro 3 cirkulerar rykten om en helt ny och större variant på 14 tum, vilket är mycket större än den absoluta merparten surfplattor på marknaden idag och mer i linje med en Ultrabook-dator som generellt har skärmar på 13,3 tum.

Avslutningsvis talas det också nya tangentbord för hybriddatorerna Surface, där sedvanliga förbättringar sägs ackompanjeras av fingeravtrycksläsare.