När Nintendos legendariska spelskapare Shigeru Miyamoto för två år sedan fick frågan om företaget skulle hoppa på tåget med virtuell verklighet var svaret nej då det ansågs vara asocialt. Nintendos vision med Wii U var att spelande skulle vara kul för alla i vardagsrummet, inte för en person med ett VR-headset.

Det verkar som att den explosiva populariteten runt VR till slut har fått företaget att tänka om då de i en presentation för investerare nyligen meddelande att de aktivt tittar på VR som affärsmöjlighet. Det erbjöds dock inte mer konkret information än så, vilket innebär att en eventuell VR-satsning från Nintendos sida sannolikt är relativt långt bort.

Om Nintendo skulle välja att satsa på virtuell verklighet skulle det kunna ske på flera olika sätt. Företaget skulle kunna erbjuda ett VR-tillbehör till kommande konsolen NX, men innehåll skulle även kunna produceras för mobila VR-tillbehör från extern part. Samsung Gear VR finns redan på marknaden, och Nintendo ska börja lansera spel för mobila plattformar under 2016.

Nintendo var tidigt ute med en satsning på virtuell verklighet, i form av headsetet Virtual Boy. Produkten lanserades 1995 och var före sin tid sett till teknikens mognad och lämplighet för VR-upplevelser.

Skärmens upplösning var låg, latenstiden hög och kontrastnivåerna var svaga vilket ledde till att objekt i förgrunden var svåra att urskilja från bakgrunden. Detta är några anledningar till varför Virtual Boy misslyckades, och att Nintendo lämnade VR-fåran under mitten av 90-talet.