När det kommer till virtuell verklighet är hög bilduppdatering och låg latens två viktiga faktorer för att ge en bra användarupplevelser. De flesta är överens om att det krävs en bilduppdatering på minst 90 Hz, vilket är fallet med HTC Vive och Oculus Rift, men enligt Nvidia kan det bli mycket bättre i framtiden.

Under GPU Technology Conference visar Nvidia en prototyp av en skärmteknik med en uppdateringsfrekvens som går hela vägen till 1 700 Hz. Det betyder att varje bildruta byts ut en gång varje 0,59 millisekund, att jämföra mot 11,11 och 8,33 millisekunder vid 90 respektive 120 Hz. Resultatet av detta är att latenser mer eller mindre elimineras helt, något som skulle gynna exempelvis VR-headset.

If you can apply this to a VR display, that kind of ultra-low latency would help things stay rock-solid in the environment, to the point that the display would no longer be a source of latency. So this is effectively a zero latency display, berättar Nvidias utvecklingschef, David Luebke.

Detta är väldigt viktigt för virtuell verklighet, eftersom en upplevd diskrepans mellan huvudrörelser och rörelser i spel kan ge oönskade effekter som illamående. Tekniken är fortfarande i prototypstadiet och det lär dröja innan den hittar ut, inte minst på grund av att den ställer höga krav på övrig teknik.

Källa: Road to VR.