Processormakaren AMD gjorde flera stora tillkännagivanden när årets Computex gick av stapeln. En av dessa var att leveranserna av arkitekturen Zen inleds under det tredje kvartalet till partnertillverkare, inför den stora lanseringen som väntas äga rum mot slutet av året.

En av de första att officiellt hoppa på tåget är Noctua, som under Computex 2016 visar ett monteringskit för sockel AM4 som kommer användas av Bristol Ridge och Zen-baserade Summit Ridge. På plats avslöjar bolaget att såväl avståndet mellan hålen på moderkortet till höjden på själva processor med sockel är högre, vilket därmed bryter mer än 10 år av kompatibilitet.

Mars 2006 lanserade AMD sockel AM2 för processorfamiljen Athlon 64 X2. Den sockeln har sedan utvecklats till AM2+ (Phenom), AM3 (Phenom II) och slutligen nuvarande AM3+ (AMD FX). Samma monteringsanordning har även använts för processorkylare till FM1 (Llano), FM2 (Trinity) och FM2+ (Kaveri).

Att AMD bryter kompatibilitet är dock inget problem för den som äger en kylare från Noctua och har kvar inköpsbevis. Bolaget håller fast vid tidigare policy om att skicka ut monteringskit för nya socklar – helt utan extra kostnad. Det här gör att till och med 10 år gamla Noctua-kylare kan används med sockel AM4.

Lanseringen av sockel AM4 med tillhörande processorer väntas äga rum mot slutet av året eller i början av 2017.

► Läs alla artiklar från #computex-2016