Att strömma video på nätet har utvecklats till en enorm industri, och konceptet fortsätter att växa. Profiler på Youtube och Twitch når ut till tiotusentals tittare, vilka ofta väljer att visa sin uppskattning via donationer.

Huruvida och i så fall på vilket sätt inkomsten i fråga ska beskattas är dock något av en gråzon. Vissa menar att donationerna bör ses som frivilliga gåvor, samtidigt som andra menar att summorna och konceptet snarast ska ska jämföras med en inkomst för mer traditionellt arbete.

Nu slår myndigheten Skatterättsnämnden fast att det sistnämnda är vad som gäller. Donationer från videoströmmande är att betrakta som inkomst, och därmed skattepliktigt. Beskedet kommer efter att en Youtube-profil självmant inkommit med handlingar i syfte att få situationen klarlagd.

Mindre kanaler och profiler behöver dock knappast oroa sig för en skattesmäll. Till IDG säger Tim Kjäll på Skatteverket att gränsen mellan hobby- och näringsverksamhet är svår att definera, och att reglerna rent krasst bara blir tydliga när det handlar om större summor.

Källa: IDG.