För lite mindre än två månader sedan lanserade Gothia Law ett initiativ de kallade Spridningskollen. Det gick ut på att företaget företrädde ett flertal svenska upphovsrättsinnehavare i syfte att minska den illegala fildelningen i Sverige. Initiativet möttes av hård kritik, inte minst från bredbandsleverantören Bahnhof som lade mycket resurser på att sätta käppar i hjulet för Gothia Law, genom anklagan om varumärkesintrång och kravbrev.

Den hårda kritiken tillsammans med den intensiva debatt som initiativet ledde till har nu resulterat i att Spridningskollen läggs ned av Gothia Law. I meddelandet skriver de att debatten kring fildelning är väldigt polariserad och politikers åsikter skiljer sig mycket från gemene mans, vilket de inte hade väntat sig.

Enligt dem har debatten om ämnet gått åt fel håll, där mycket fokus lagts på vad som göras för att undvika att följa svensk lag när det kommer till lagstiftning. Samtidigt påpekar de att den illegala nedladdningen minskat sedan projektet startades, för vissa titlar med så mycket som 17 procent.

Förhoppningsvis betyder det här också att upphovsrättsbranschen på allvar lämnar 90-talet och lägger sina resurser på bättre upplevelser i stället, som exempelvis Netflix och Spotify gjort, säger Bahnhofs kommunikationschef Jon Jordås.

Spridningskollens största motståndare Bahnhof skriver på sin webbplats att de ser detta som en stor seger, då det innebär att medborgare inte längre behöver oroa sig för att oväntade fakturor ska dyka upp i brevlådan och kräva dem på pengar.

Tack vare internetleverantörens insats har över 25 000 personer skickat in protester mot Spridningskollen och de hoppas att branschen framöver kommer satsa att främja användarna med bättre upplevelser istället för att motarbeta dem.