Tidigare under hösten gick Samsung ut med att de inlett produktion av kretsar på 10 nanometer, utan att gå in på närmare detalj om vilka. Detta följdes kort därefter upp av ett gemensamt tillkännagivande med Qualcomm, som kommer använda den nya tekniken för sitt nästa flaggskepp Snapdragon 835.

Den nya tillverkningstekniken ska ge stora fördelar mot föregående 14 nanometer sett till transistortäthet, prestanda och energieffektivitet. Nu rapporterar Digitimes att konkurrenten TSMC arbetar för fullt med sin motsvarande 10-nanometersteknik, som ska användas av en lång rad klienter för nästa års systemkretsar.

Medan TSMC förlorat Qualcomm som storkund blir de istället fortsatt exklusiva med att tillverka åt Apple, vars A11-processor ska tillverkas på 10 nanometer hos TSMC. Innan Apple sjösätter denna uppges de kinesiska aktörerna Spreadtrum, Mediatek och Hisilicon (Huawei) blir först ut med tekniken.

Från Mediatek handlar det om systemkretsarna Helio X30 och Helio X35, vilka ska gå in i produktion till slutet av året eller början av 2017. Från Hisilicons sida framgår inga närmare detaljer, men det är ingen högoddsare att det blir systemkretsar för ett antal smarta telefoner från Huawei under år 2017.