Vilken påverkan spel har på barn, och hur föräldrar ska kontrollera barns spelande har varit ett aktuellt ämne under en lång tid. Det finns skilda meningar om vilka typer av spel som är lämpliga och hur mycket tid barnen ska tillåtas spendera på aktiviteten. Ibland hävdas bland annat att spelande kan ha en positiv påverkan på både fokus och reaktionsförmåga, medan andra menar att för mycket skärmtid kan hämma det förstnämnda.

Spel kan öka barns intelligens

I en nyligen publicerad studie i den medicinska tidskriften JAMA Network (via The Verge) undersöks associationen mellan barns spelande och dess kognitiva förmågor. Den data som används är från Adolescent Brain Cognitive Development Study (ABCD), som kontinuerligt undersöker amerikanska barns kognitiva utveckling.

Testgruppen bestod av 2 217 barn mellan 9 och 10 år, varav 63 procent var flickor. Barnen delades upp i två grupper baserat på spelvanor, där de som tillbringade minst 21 timmar per vecka på spel hamnade i gruppen "spelare". I gruppen "icke-spelare" hamnade de barn som inte spelar alls. De barn som spelade, men mindre än 21 timmar, exkluderades från studien.

Resultatet visar på att de barn som spelar har bättre kognitiva egenskaper sett till reaktionsförmåga och arbetsminne jämfört med icke-spelarna. Därtill ses ett annorlunda mönster för hjärnaktivitet, med större aktivitet i områden som ansvarar för minnesbehandling, uppmärksamhet och bearbetning av visuellt stimuli.

Samtidigt kan studien inte fastställa huruvida spelarnas egenskaper tränats av spelandet, eller om barn som redan besitter dessa egenskaper helt enkelt är mer intresserade av spelande. Här efterfrågas framtida studier för att fortsätta undersöka barnens utveckling. Studien finner utöver det ingen skillnad mellan gruppernas psykiska hälsa eller i beteenderelaterade mätningar.

Något som studien inte kontrollerade för är olika typer av spel, eftersom den informationen inte fanns tillgänglig i datan. Det finns betydande skillnader mellan spel som exempelvis Animal Crossing och Call of Duty, och författarna presenterar hypoteser om att olika spelgenrer samt enspelar- och flerspelarspel kan påverka hjärnan på olika sätt.

Vad tycker du om barns spelande? Diskutera i tråden!