Det har nu gått snart ett halvår sedan AMD lanserade Ryzen 7000-serien "Raphael". I samband med detta introducerades den nya sockeln AM5 för att möjliggöra såväl DDR5 som PCI Express 5.0. AMD gjorde då utfästelser om att det skulle komma moderkort så lågt prissatta som 125 USD, vilket blev långt ifrån sanningen när processorerna väl letade sig ut på butikshyllorna.

Att priset inte realiserades när den första vågen moderkort med styrkretsarna X670 och X670E letade sig ut var kanske ingen högoddsare. Mer snopet blev det när instegslösningarna B650 och B650E släpptes butik, och i Sverige började från ungefär 2 500 kronor. Nu verkar dock åtminstone ett AM5-moderkort finnas till den utlovade prislappen.

På Twitter skriver AMD:s försäljningschef för konsumentprocessorer, David McAfee, att Asrock är först ut med ett moderkort för 125 USD. Modellen heter B650M-HDV/M.2 och är av formfaktorn Micro ATX. VRM-designen med 8+2+1 faser skvallrar tydligt att det handlar om en instegslösning, men till skillnad från många andra moderkort i budgetklassen har denna en kylfläns i aluminium.

På anslutningsfronten återfinns enbart två DDR5-platser och den maximala kapaciteten är 64 GB. Det här ska dock ändras inom kort till 96 GB, eftersom AMD är igång med en ny AGESA-firmware för att ge stöd för minnesmoduler om 24 och 48 GB styck. För instickskort har Asrock skalat bort stödet för PCI Express 5.0, vilket dock inte har någon större betydelse idag då det saknas grafikkort som drar nytta av gränssnittet.

På lagringsfronten finns två M.2-platser för SSD-enheter, den ena med fyra kanaler PCI Express 5.0 (16 GB/s) och den andra PCI Express 4.0 med samma antal kanaler (8 GB/s), samt fyra äldre SATA 6,0 Gbps. När det gäller anslutningarna i bakkant handlar det även där om en förhållandevis nedskalad historia, med en HDMI 2.1, en Displayport 1.4, fyra USB 2.0, tre USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) varav en med Type-C-anslutning.

Asrock B650M-HDV/M.2 har ännu inte letat sig ut i svensk handel, men skulle med dagens växelkurs samt moms landa på knappt 1 700 kronor. Trots att det handlar om en nedskalad doning har den ändå anslutningsmöjligheter som bör räcka för de flesta och vore ett välkommet tillskott, eftersom de billigaste AM5-moderkorten idag utan kampanjpris kostar från cirka 2 300 kronor.

Har priserna på AM5-moderkort stoppat dig från att köpa en processor i Ryzen 7000-serien?