I slutet av april var både AMD och moderkortstillverkare i hetluften när det uppdagades att en handfull Ryzen-processorer skadats efter att moderkort matat ut felaktig spänning. Samtidigt som en flodvåg av BIOS-versioner rullade ut kom AMD fram till att lösningen låg i ny AGESA-version och spänningsgräns om 1,3 volt, som snabbt omsattes i ännu fler BIOS.

Historien tog inte slut där, eftersom fler aktörer pysslade med egna utredningar parallellt. En av dem var Gamers Nexus, som nyligen obducerat trasiga processorer och satte dem under lupp i laboratorium. I en uppföljande video passar Youtube-profilen nu även på att rikta strålkastaren mot Asus, som anklagas för att ha skött incidenten särskilt dåligt.

Exploderande Ryzen-processor obduceras – nådde över 1 000 grader

Asus moderkort har vid upprepade tillfällen passerat spänningsgränsen 1,3 volt, även i färska BIOS-versioner där detta uttryckligen är del av uppdateringen. Gamers Nexus skräder inte orden när de beskriver hur Asus till synes agerat i panik kring BIOS-uppdateringarna. Vid sidan av att de nya BIOS-versionerna inte lyckats med utlovade spänningssänkningar valde bolaget att dra tillbaka äldre BIOS-versioner för nedladdning. Det förbättrar inte den redan förvirrade situationen, där användare som letar lösning eller försöker undersöka BIOS-historik hamnar i kläm.

GN1.jpg

Varningsmeddelande i BIOS. Bildkälla: Gamers Nexus

Vidare riktar Gamers Nexus kritik mot Asus inställning kring den automatiska överklockningsfunktionen Expo, som introducerades med Ryzen 7000-serien. Moderkortsjätten menar att Expo bör stängas av för undvika problem, något som leder till betydligt sämre prestanda. Gamers Nexus ställer sig också frågande till varför användare då bör köpa Asus påkostade moderkort, som traditionellt är dimensionerade för just överklockning.

Tveksamma garantivillkor inte problem för svenska Asus-kunder

Under den gångna veckan meddelade Asus att en betaversion av BIOS var lösningen, men meddelade i samma veva att användning av densamma bryter garantin. Gamers Nexus går särskilt hårt åt det tvetydiga budskapet. Nu framkommer lyckligtvis att situationen i Sverige inte är densamma som Gamers Nexus rapportering påvisar. Om det handlar om miss i kommunikation, lokala avvikelser eller att Asus tagit sig en funderare är däremot oklart.

Detta gäller även om man använder ett beta-BIOS. Alla garantiärenden för moderkort som slutat fungera till följd av problemet i fråga kommer alltså att godkännas. – Asus

I SweClockers forum förklarar Marcus Hultin, Asus marknadschef för komponenter i Norden, att eventuella skador som uppstått på moderkortet till följd av de upptäckta problemen med felaktiga spänningsnivåer täcks av garantin. Detta är sedan tidigare kommunicerat i ett pressmeddelande, men uppges alltså gälla även för moderkort uppdaterade till BIOS-versioner märkta som beta.

I Sverige hanteras garantiärenden av den återförsäljare som sålt produkten. Rekommendationen vid eventuell skada är att kontakta den aktuella återförsäljaren och använda det pressmeddelande Asus tidigare publicerat som referens.