Genom åren har AMD släppt processorer i sitt APU-sortiment, som integrerar en relativt kompetent grafikdel. På senare tid har dock fokus i mångt och mycket legat på det bärbara segmentet för dessa, där det sista stora släppet för stationära datorer var Ryzen 5000G-serien med den redan då föråldrade arkitekturen Vega under huven. Nu ser det ut som att nya modeller är på gång till sockel AM5 med integrerad RDNA 3-grafik.

phoenix.png

Det hela avslöjas genom en ny AGESA-version (via Wccftech) som börjat skickas ut till moderkortstillverkarna, där Asus är först ut med att implementera den i nya BIOS-uppdateringar till flertalet B650-baserade modeller. Bland nyheterna för AGESA 1.0.0.8 syns "stöd för en kommande APU" och efter en analys med hjälp av mjukvaran AM5 SMU Checker uppenbarar sig specificerat stöd för en ny processorfamilj i form av Ryzen 7000 "Phoenix".

Ryzen 7000 "Phoenix" avtäcktes tidigare i år för bärbara datorer, där toppmodellerna är bestyckade med 8 processorkärnor enligt arkitekturen Zen 4 samt den RDNA 3-baserade grafikdelen Radeon 780M med 12 beräkningsenheter (CU:s). Det är dessa processorer som används som bas i bland annat de handhållna spelmaskinerna Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go.

Det är inte orimligt att det är just dessa toppmodeller som kommer att ta plats på stationära datorer framöver, men då med något högre förväntad prestanda sett till att effektbudgeten inte behöver hållas tillbaka i samma magnitud som vid bärbart bruk. Då BIOS-stöd för moderkort rullas ut på bred front pekar mycket mot en lansering av de stationära APU:erna under årets fjärde kvartal.