Snabba SSD:er i all ära – den snabbaste formen av lagring har alltid varit RAM-diskar. Användningsområdena för dessa har de senaste åren inte varit så många, med bland annat användning i servrar som inte har någon permanent lagring utan laddar operativsystemet från ett minneskort eller liknande direkt till en RAM-disk och sedan helt och hållet huserar i arbetsminnet.

Att det inte är så vanligt hindrar inte användare att experimentera med tekniken, och det gäller inte bara RAM-diskar i datorns vanliga arbetsminne utan numera även processorns inbyggda cache-minne. Tom's Hardware rapporterar hur kontot Nemez redan i februari delade instruktioner på X för att placera en RAM-disk på Ryzen 7 5800X3D:s 3D V‑Cache, med häpnadsväckande resultat. I Crystaldiskmark ger den läs- och skrivhastigheter på 183 respektive 175 GB/s. Det är omkring 15 gånger snabbare än SSD:er med PCI-Express 5.0. Liknande resultat har också uppnåtts med bland annat Ryzen 7 7800X3D.

Tekniken använder programmet Osfmount för att skapa RAM-disken, med väldigt specifika inställningar för att kunna köra Crystaldiskmark och uppnå de höga hastigheterna. Filsystemet är FAT32 och Crystaldiskmark ska ställas in att köra SEQ256K Q1T16 med nollor istället för slumpmässig data.

Tom's Hardware påpekar att den här typen av RAM-disk inte är användbar i praktiken utan snarare ett intressant experiment som utforskar de teoretiska möjligheterna med 3D V‑Cache. Men om AMD tog fram en mer pålitlig metod kan det möjligen bli mer användbart, speciellt på EPYC- och Threadripper-processorer som har betydligt mer av det snabba cache-minnet.