Förra året fick prenumeranter på Spotify Premium i USA, Storbritannien och Australien möjlighet att lyssna på ljudböcker i 15 timmar varje månad, från ett bibliotek med över 200 000 titlar.

Nu lanserar det svenska företaget även en fristående ljudboksprenumeration, till att börja med enbart i USA. Den kostar tio dollar i månaden, vilket bara är en besparing på en dollar jämfört med Premium. Trots det ingår bara samma 15 timmar och inga andra bonusfunktioner. Den som redan har Premium verkar inte heller kunna skaffa den nya prenumerationen för att få 30 timmar totalt, utan den är enbart till för gratisanvändare.

Tech Crunch påpekar att Spotify blir ett intressant alternativ till giganten på området, Amazon-ägda Audible. Audible har obegränsat lyssnade men för 15 dollar i månaden får kunder en ”kredit” som de kan köpa en ny bok för eller spara till senare. Redan köpta böcker behåller kunden, även efter avslutad prenumeration. Spotifys prenumeration kan passa de som vill prova sig fram och lyssna på de inledande kapitlen i ett flertal böcker.

Spotify växte snabbare än någonsin under fjärde kvartalet 2023 och har nu över 600 miljoner användare, varav över 236 miljoner är betalande prenumeranter.