Intels Patrick Gelsinger, som ofta figurerar i uttalanden om kommande processorer, har gett prestandaexempel för Intels kommande processorarkitektur Penryn på det pågående Intel Developer Forumet i Beijing, Kina.

Processorarkitekturen Penryn ersätter den nuvarande Conroe-arkitekturen och skall enligt Intel vara mycket snabbare:

  • 15 procent snabbare i bildbehandlings-applikationer

  • 25 procent snabbare i 3d-program

  • 40 procent snabbare i spel

Dessa prestandaexempel är baserade på en Intel Penryn-processor med fyra kärnor samt en frekvens om 3,33 gigahertz. Systembussfrekvensen låg på 1333 megahertz och den hade 12 megabyte nivå 2-cache. Tillverkningsprocessen var 45 nanometer med high-k-teknik. Detta är troligen ett av de kommande flaggskeppen med den nya Penryn-arkitekturen.

Vi har tidigare rapporterat att arkitekturen bara marginellt har förändrats för att implementera de nya sse4-instruktionerna. Versionen med två kärnor (Core 2 Duo-familjen) har 6 megabyte nivå 2-cache. Enligt kalkuleringar som gjorts av befintliga röntgenbilder på kärnan av Penryn förväntas den tvåkärniga modellen har ett tdp-värde på 35 watt medan den fyrkärniga processorn har 70 watt. Penryn-kärnan förväntas släppas i frekvenser upp till 3,6 gigahertz. Att Intel har ökat nivå 2-cachestorleken är förmodligen för att kompensera för mindre frekvensökningar.

För mer information kring Penryn-arkitekturen har Lost Circuits publicerat en mycket bra artikel. De första Penryn-baserade processorerna förväntas dyka upp i första hälften av nästa år.