En känd författare skrev en gång att människan, trots sin unika förmåga att lära sig av andras misstag, är anmärkningsvärt motvillig att göra detta. Typexemplet på motvilja att lära sig av andras misstag är nog säkerhetskopiering av filer. Inte ens de skäggigaste datornördarna tycks säkerhetskopiera tillräckligt ofta då det alltid verkar bli några timmars eller veckors extrajobb om hårddisken sackar ihop.

Säkerhetskopiering är dock ett problem som nästan alla datoranvändare i alla fall är något medvetna om att det existerar. När det kommer till hårdvara finns det massvis med problem som existerar, men som väldigt få vet om. Här finns det en möjlighet att inte bara lära sig av andras misstag utan även att lära sig att det över huvud taget finns ett misstag att lära sig från.

Jag kommer ihåg första gången jag köpte ett moderkort med aktiv kylning på nordbryggan i form av en 40 mm-fläkt. Det var väl bra, tänkte jag då, med en ordentligt kyld nordbrygga. Antingen var det jag som tänkte för kortsiktigt eller så var det konceptet med aktivt kyld nordbrygga som var väldigt nytt, men att den här fläkten började låta som en jetmotor efter ett år när lagret slitits ner var något jag aldrig förutsatte. Nu för tiden tittar jag inte ens åt moderkort som har aktiv fläktbaserad kylning.

Ungefär samtidigt som jag upptäckte detta började fläktarna på andras moderkort slitas ut, och efter några månader var alla uppdaterade medlemmar på stora diskussionsforum för hårdvara medvetna om ljudnivåproblemet med nordbryggsfläktar. Precis som problemet med säkerhetskopiering har nordbryggsfläktproblemet blivit känt och en mycket stor del datorintresserade undviker nu moderkort med fläktar.

Det finns väldigt många liknande problem – designmissar som fixats när hårdvaruentusiaster som var tidigt ute kollektivt upptäckte problemet. Förutom slitna fläktar minns vi de första versionerna av sata-portarna på moderkort som inte höll fast sata-kablarna ordentligt. Det var rätt nyligen som det här problemet löstes. Ett annat välkänt problem är chassin med hårddiskkassetter som inte kan tas ut från chassit utan att man måste skruva loss grafikkortet, ett mycket irriterande problem som man turligt nog inte ser mycket av längre.

Att hårdvaruentusiaster som köper ny hårdvara tidigt agerar någon slags betatestare är ju egentligen inte så konstigt. Det nya är per definition obeprövat och något som fungerade bra i fabrik kanske inte fungerar lika bra när produkten suttit i chassit ett år. Den som aktivt försöker lära sig av andras misstag bör alltså inte bara vara medveten om problem som redan existerar utan även försöka klura ut vilka problem som kan uppstå i framtiden. Ett bra exempel är moderkort med värmeledningsrör. Det här är väldigt nytt. Vem vet hur detta fungerar om tre år?

Förutom lösta problem (som nordbryggsfläktar) och problem som kanske kommer att uppstå med ny hårdvara i framtiden (som värmeledningsrör) finns det en tredje klass problem: problem som redan har upptäckts men som trots detta inte lösts. Det kanske är problem som bara visar sig ibland, enbart inträffar efter en lång tid eller är specifikt till delsystem i större produkter. Här har vi värdefull information! Den försiktige datorentusiasten som känner till många olösta problem kan göra bättre beslut när denne uppgraderar datorn än en person som bara känner till de vanliga problemen.

Jag kommer ihåg första gången jag upptäckte ett sådant här problem, en designmiss som nästan stekte mitt grafikkort. Jag satt och jobbade vid datorn som vanligt när jag hörde en dunk från chassit varefter skärmen blev svart. Snabbt som attan stängde jag av nätaggregatet, öppnade chassit och upptäckte att den passivt kylda (givetvis) nordbryggskylaren hade lossnat från moderkortet och låg på grafikkortet. Orsaken var att kylflänsen satt fastspänd på moderkortet i två fastlödda hakar, och en av hakarna hade lossnat.

Värdefull information som sagt, framförallt med tanke på att det fortfarande säljs moderkort där nordbryggsflänsen sitter i fastlödda hakar, och det inte finns så mycket publicerad information om problemet. Efter lite efterforskning visade det sig att den här typen av fastlödda hakar har en tendens att lossna ett till fem år efter att man köpt moderkortet vilket gör problemet speciellt allvarligt för den som uppgraderar datorn sällan. Nu för tiden köper jag inte moderkort med fläktkyld nordbrygga, och jag köper heller inte moderkort där nordbryggskylflänsen sitter fastspänd i hakar.

Utöver problem på tillverkarens sida finns det massvis med problem och misstag man kan göra vid montering. Man klantar sig helt enkelt, kanske slinter på skruvmejseln så att en ytmonterad resistor slås bort. Den här typen av problem är dock svåra att undvika även om man känner till dem. Däremot finns det en hel del problem som man kan undvika med kunskap. En klassiker är ketchupeffekten med kylpasta i tub, exempelvis Arctic Silver. När man använder Arctic Silver första gången är det lätt att trycka ut halva tuben över processorn, om man inte känner till att man bör dra tillbaka intrycksdelen av sprutan för att ta bort trycket på pastan.

Har du några designmissar, problem eller misstag att dela med dig av? Vad tror du kommer att uppstå för problem i framtiden med dagens hårdvara? Skriv gärna i forumet!