För alla som inte hängt med i historien kan vi ta det hela igen. Folding@Home är ett forskningsprojekt vid Stanford University i USA som syftar till att använda överbliven datorkraft för att beräkna hur proteiner viker sig. Med denna metod hoppas forskarna kunna upptäcka botemedel mot allvarliga sjukdomar såsom Cancer eller Alzheimers, och redan nu har projektet gett resultat. Bland annat har över 50 vetenskapliga artiklar publicerats i ansedda tidsskrifter världen över.

Tyngdpunkten i projektet ligger i att använda beräkningskapacitet i vanliga persondatorer och med hjälp av internet låta dessa noder bilda en distribuerad superdator. Genom att dela upp det enorma arbete som krävs för att beräkna hur proteinerna reagerar under vissa förhållanden kan alla vara med och hjälpa till. Förutom vanliga processorer går det till exempel bra att utnyttja Radeon-grafikkort eller Playstation 3-konsoler i kampen mot sjukdomarna.

SweClockers roll i det hela är ett alldeles eget lag som bärs upp av våra kära forummedlemmar. De flesta trogna användare har ordentliga datorer med beräkningskraft så det räcker och blir över, och genom att donera en del av denna kapacitet har laget spurtat mot toppnoteringen. Bland annat har mer än 100 000 work-units klarats av, vilket går att översätta till över 270 år i CPU-tid.

För att locka fler människor att delta finns ett litet tävlingsmoment inbyggt i projektet. Detta innebär att användare kan välja att bilda ett lag och tävla mot varandra genom bistå med så mycket beräkningskraft som möjligt. SweClockers foldinglag har intagit plats 100 på den åtråvärda listan över världens bästa proteinvikare, men triumfen slutar inte där.

Folding@SweClockers.com har sedan länge varit det bästa svenska laget, och laget presterar dessutom bättre än många av de utländska och internationella konkurrenterna. Längre bak i listan återfinns bland annat välkända Firingsquad, PC Stats, Beyond 3D, Sharky Extreme och Hot Hardware. Inte illa för ett gäng datorentusiaster från ett litet land i kalla norden!

På topp-100 är det blodigt allvar. Lagen på denna nivå består av de allra mest hängivna foldarna, och ingen kommer att ge upp utan kamp. För att klättra till plats 75 som är nästa milstolpe inom räckhåll krävs en god portion kämparanda och att fler medlemmar drar sitt strå till stacken.

All information om Folding@SweClockers.com finns att läsa i forumet. Hjälp oss du också!