Del 1: Överklockning, överklockning och överklockning

Den som har provat på Asus moderkort i Republic of Gamers-serien vet att det handlar om riktiga värstingar. I SweClockers tester har vi bland annat fått smaka på Rampage II Gene och Rampage II Extreme, två modeller för Intel Core i7.

Det som skiljer ROG-serien från mängden är att komponenterna är framtagna för överklockare, från finesser som överklockning i realtid via knappar och spakar på moderkortet till små hjälpmedel som att enkelt kunna rensa CMOS med en brytare på anslutningspanelen. SweClockers har talat med produktchefen för Asus Republic of Gamers-division, Derek Yu, för att ta redan på mer om verksamheten och framtidsplanerna.

Om vi hoppar över marknadsföringsbiten med ROG-märket, vad är det som skiljer ett ROG-moderkort från andra, påkostade modeller?

– Moderkort i Republic of Gamers-serien är skapade med specifika syften, nämligen att tilltala gamers och överklockare. ROG-serien är unik på flera sätt genom att antingen förbättra vissa befintliga funktioner eller att helt enkelt införa nya för vår tilltänkta målgrupp.

För att ta ett exempel har de flesta moderkort inbyggt ljud, men vi var först med att licensiera Creative Labs X-Fi till moderkort. Förhandlingarna ägde rum då Creative fortfarande var tveksamma till dela med sig av sina mest eftertraktade produkter. Ett annat bra exempel är hur vi förbättrade ClrCMOS-mekanismen. Vi räknade ut att de med ROG-moderkort förmodligen leker runt i BIOS mer än andra, och då är det klokt att bygga in en funktion som underlättar för dessa användare.

Det finns också helt nya finesser som endast är tillgängliga i Republic of Gamers-serien, som Tweak IT och Probe IT. Tweak IT är ett gränssnitt för att överklocka direkt i hårdvara, och Probe IT är kontaktytor som kan användas av den som behöver läsa av exakta spänningsvärden med multimeter. Dessa överklockningsrelaterade funktioner är perfekta för entusiaster, men på tok för ”hardcore” för andra moderkortsmodeller. Några andra finesser som bör nämnas är Fusion Block System, LED Poster och Voltimeter LED som också är utvecklade för ROG-serien.

Genom åren har vi skickat med fullfjädrade versioner av 3DMark 06, 3DMark Vantage, Kaspersky Antivirus och givetvis spel. Republic of Gamers är helt enkelt ett komplett paket som ger en helhetsupplevelse.

Utöver detta fungerar ROG-moderkort ofta som en plattform för att få ut nya komponenter och designer på marknaden. Vi gjorde det med Dr. MOS år 2006, EL Cap förra året och nu med flera nya avancerade designer för strömreglering. Några av finesserna som endast finns i ROG-moderkort kan dyka upp i andra modeller med tiden, om det bedöms vara lämpligt.

Med det sagt så lägger vi inte bara till alla funktioner vi kommer över, utan de måste vara meningsfulla för målgruppen också.

Överklockningspotentialen är en stor del av varje högpresterande moderkort. Vad är den senaste utvecklingen för att klämma ut den sista droppen prestanda ur komponenterna?

– Asus har alltid vetat hur man bäst lägger ledningsbanor som gör det möjligt att klämma ut det lilla extra, men utöver det, vill jag nämna funktionen Tweak IT som har en stor inverkan på överklockningspotentialen. Tweak IT gör det möjligt att finjustera inställningar i realtid och helt oberoende från operativsystemet, och detta på hårdvarunivå.

Utöver styrspaken och knapparna på moderkortet erbjuder vi Tweak IT i flera former. Det senaste gränssnittet heter G-Panel och visades upp på årets CES och Cebit. G-Panel tillhandahåller ett mer utförligt gränssnitt som entusiaster kan använda för att ställa om systemet. Kontrollsystemet och displayen har fått en ordentlig uppgradering, och detta kommer snart att dyka upp på marknaden!

Fokuserar Asus enbart på ROG-moderkorten när det gäller överklockning, eller kommer det vanliga moderkort med jämförbara finesser framöver?

– Vi har utvecklat flera bra överklockningsfunktioner för våra moderkort i mellanklassen. För att ta min favoritliknelse, det finns BMW M5 och det finns den vanliga 5-serien. M5 är givetvis utvecklad för ett specifikt syfte, men den vanliga 5-serien är inte dålig på något sätt. Till några standardmoderkort har vi överklockningsprogram som kallas för Turbo-V och det finns också flera olika finesser i BIOS som är till för överklockning.

Med Republic of Gamers har vi helt enkelt en annan ambitionsnivå. Republic of Gamers är M-Power, AMG, GT2, RS och V-Spec. Med överklockning på hårdvarunivå och anpassade gränssnitt är risken och insatsen högre. Den som använder ROG för överklockning närmar sig det extrema.