I och med att minneskretsar blir snabbare så måste vissa problem lösas. Ett av dessa är störningar. I gddr5 har man löst detta genom att dela klockcyklerna i två grupper, en läs-grupp och en skriv-grupp. Där den ena gruppen är något fördröjd i förhållande till den andra. Detta resulterar i att när processen når slutet av sin loop är signalen synkroniserad.

I och med gddr5 så återupplivas också cyclic redundancy checks (CRCs) som introducerades med 9600 bps-modemen i början av 90-talet. I gddr5 används tekniken för att skydda signalers integritet i en miljö med mer störningar och avsevärt högre trafik. Intressant är också att enligt Qimonda ska en bandbredd på 20 gigabyte per sekund vara möjlig per modul. Det är just biten "per modul" som är intressant då detta möjliggör samtidig åtkomst till flera gddr5-moduler på 512 megabit med denna bandbredd.

I dag är gddr3 den dominerande standarden för grafikminnen även då gddr4 för ett bra tag sedan hittat ut på marknaden. Qimonda väljer dock att hoppa över denna standard till förmån för just gddr5. En av Qimondas framtida gddr5-kunder kan vara Intel då de håller på att utveckla en kombinerad cpu / gpu, Larabee.

Vill du veta mer om gddr5 så finns det ett white paper att ladda ner från Qimonda.

Källa: Betanews.