Enligt studien där 2 900 ungdomar mellan 16-25 år svarat på undersökningen uppger sju av tio att det spelar datorspel. Tolv procent av dem spelar dessutom varje dag, antingen datorspel eller konsol. Av dem är antalet killar är överhängande och endast 14 procent av tjejerna spelar varje månad, medan samma siffra för killarna är 20 procent.

Unga som spelar dator- eller tv-spel ofta dricker dessutom mindre alkohol än de som inte spelar. 24 procent av de högaktiva spelarna dricker aldrig alkohol medan samma siffra för de som inte spelar är 19 procent. Unga som spelar datorspel högaktivt tränar även litet mer än de som inte spelar enligt undersökningen.

Per Nilsson som är generaldirektör på Ungdomsstyrelsen kommenterar:

De allra flesta unga som spelar datorspel är som andra ungdomar. Vi kan inte se några samband mellan dataspel och sämre hälsa

Han fortsätter:

I vår studie kan vi se att unga som spelar datorspel dricker mindre alkohol, stressar något mindre och idrottar i lika hög grad som andra ungdomar

Studien har inbakats i en antologi som handlar om ungdomar och datorspelande. Den är döpt till Unga och nätverkskulturer – mellan moralpanik och teknikromantik och kan laddas ner hos Ungdomsstyrelsen.

Antologin innehåller inte bara information kring studien som gjorts av ungdomar utan även exempelvis ett avsnitt som heter "Sharing is caring" som är skrivet av Jessica Linde och Simon Lindgren vilket diskuterar kring fildelning ur många aspekter.