Dreamhack Winter 2007 gick av stapeln i Jönköping den 29 november till 2 december. Över 1 200 av de cirka 10 000 besökarna svarade på frågor om deras syn på säkerhetsprogram som antivirus och brandväggar, samt vilka säkerhetsproblem de drabbats av.

Det är andra det Dreamhack-eventet i rad som Symantec genomför den här undersökningen. Antalet spelare som drabbats av olika typer av elak kod har ökat något, från 80 till 85 procent, sedan den förra undersökningen. Nytt för den här gången är frågan om man blivit av med spelkonton eller inloggningsuppgifter, vilket drygt var tionde spelare svarar ja på.

Vad har då datorspelare råkat ut för på sina datorer? 85 procent har drabbats av virus, maskar eller trojaner. 20 procent av dessa har dessutom råkat ut för det fler än en gång. Hackerattacker är något mindre vanligt, strax över 25 procent har drabbats av intrång på sina datorer. Reklam- och spionprogram är en annan typ av elak kod som fyra av fem datorspelare någon gång har haft på sin dator. Hela 30 procent har drabbats flera gånger.

Många spelare anser att säkerhetsprogram stör spelupplevelsen på olika sätt. Bland annat menar 31 procent att de inte kan spela vissa spel om de inte ändrar sina brandväggsinställningar, och 38 procent får ibland störande pop-ups från antivirusprogram när de spelar. Ungefär var tionde Dreamhack-besökare väljer helt bort antivirusprogram och brandvägg på sin dator.

De dominerande skälen till detta är att datorns prestanda försämras och att ”skydd är onödigt när man vet hur man surfar säkert”. Av dem som har säkerhetsprogram stänger var fjärde helt sonika av dem när de spelar för att de tycker att de stör. Av dessa dessa glömmer över hälften ibland eller alltid att sätta igång programmen igen när de spelat klart. Dessa siffror är oförändrade jämfört med undersökningen från i somras.

En ny fråga i vinterns upplaga av undersökningen är om spelarna har upplevt stöld av kontouppgifter eller spelkaraktärer. Det visar sig att drygt 13 procent av Dreamhack-besökarna har fått sina inloggningsuppgifter eller konton i exempelvis World of Warcraft stulna, något som kan vara en ren katastrof för dem som spelat upp sina avatarer under flera års tid. 23 procent svarar också att de är oroliga över att hackare ska stjäla inloggningsuppgifterna till deras spelkonton.

Det finns många olika sätt spelare kan bli av med sina spelkonton och karaktärer. Deras datorer kan smittas av keylogger-program som läser av allt som skrivs vid inloggning. Olika typer av phishingattacker, både via e-post och direkt i spelet, där spelaren ombeds verifiera sina kontouppgifter av en falsk avsändare. Det finns trojaner som specifikt letar efter kontouppgifter till spel – i Europa är World of Warcraft och Lineage 2 de spel som är mest drabbade av specialskriven kod. Ett av de vanligaste sätten att bli av med konton är dock att bli bedragen vid försäljning.

Dessa problem verkar dock inte hindra eller avskräcka spelare från att köpa och sälja konton till varandra. Cirka 15 procent av respondenterna har själva köpt eller sålt spelkonton och cirka 50 procent svarar att de känner någon som har köpt eller sålt konton.

Undersökningen genomfördes av Symantec via Easyresearch under datorspelsfestivalen Dreamhack Winter 2007. Totalt svarade 1 274 personer med datorplatsbiljett på Dreamhack på undersökningen, som utgjordes av en onlineenkät. Av dessa var 94 procent killar och 6 procent tjejer.