Sedan glansdagarna i mitten av 90-talet har det lilla företaget S3 hamnat i skymundan för giganter som Nvidia, ATI och Intel. De har dock inte slutat att producera grafikkretsar, utan överraskar nu med en helt ny modell som bland annat klarar av DirectX 10.1.

De nya kretsarna i Chrome 400-serien bygger på en 65 nanometers-teknologi och tillverkas av japanska Fujitsu. S3 hävdar att den nya serien har bäst prestanda per watt någonsin, och detta med hjälp av energispartekniken Powerwise. Funktionen gör att grafikkortet kan sänka klockfrekvensen och därmed energikonsumtionen helt efter behov.

Teknikerna som stöds är DirectX 10.1, OpenGL 2.0 och Shader Model 4.1. Chrome 400-kretsen använder dessutom nya PCI-Express 2.0, som är ett dubbelt så snabbt gränssnitt i jämförelse med äldre PCI-E 1.0.

Likt tidigare Chrome-grafikkort har 400-serien också videoavkodaren Chromotion HD som gör att uppspelningen av filmer upp till 1080p kan avlastas av grafikkortet. Denna extra processor kan accelerera H.264, MPEG-2, MPEG-4, VC-1 och AVS-material. Grafikkorten stödjer även DRM-tekniken HDCP, vilket krävs för uppspelning av Blu-ray och HD-DVD.

De rent tekniska detaljerna har ännu inte avslöjats. Vad som hittills är känt är däremot en 64-bitar bred minnesbuss, men klockfrekvenser och modellversioner är ännu hemliga. Troligtvis handlar det åtminstone om fem olika versioner av GPU till stationära, bärbara och ultraportabla datorer.

S3 har även satsat på att stödja en mängd olika videoutgångar: HDMI, DVI, VGA och den helt nya standarden Displayport. Ken Weng, som är VD för S3 Graphics, kommenterar lanseringen:

S3 Graphics has developed a product that will deliver incredible, high quality 1080p HD playback for Home Media Centers, Desktop PCs and Ultra Thin and Light Notebook PCs without creating the unwanted noise and heat often associated with high performance components,

Läs mer om Chrome 400 hos S3. Vilka tillverkare som skall producera datorer med denna grafikkrets finns det ingen information om än så länge. Den nya grafikprocessorn ska finnas tillgänglig på marknaden redan i slutet av februari.