Vid tillverkning av bland annat processorer använder man sig av fotolitografi vilket går ut på att man belyser en kiselplatta genom en mall. Detta resulterar i att man kan etsa in ett mönster i kiselplattan som sedan behandlas med olika beläggningar för att sedan ett nytt mönster ovanpå det gamla skall kunna etsas in. På så sätt byggs processorn upp lager för lager och sista steget i tillverkningen är att skära loss den enskilda processorn ur kiselplattan och fästa den på ett kretskort.

Alla kretsar så som processorer och grafikkort är uppbyggda kring transistorer, var syfte mycket förenklat är att antingen förmedla en etta eller nolla. Den första Pentium-processorn från Intel som lanserades år 1993 hade 3,1 miljoner transistorer, en siffra som nu ökat till hela 820 miljoner transistorer i den senaste fyrkärninga processorn från Intel. Trots denna markanta tillväxt av antalet transistorer har själva processorkärnans storlek faktiskt minskat från 295 mm^2 till enbart 214 mm^2. Detta har varit möjligt tack vare att tillverkningstekniken har blivit mer avancerad under dessa 15 år som gått.

När Pentium 1 lanserades år 1993 tillverkades dessa med hjälp av en 800 nm-teknik (nanometer, eller 1×10^−7 meter) och dagens Core 2 Duo-processorer tillverkas med en 45 nm-teknik. 800 respektive 45 nm innebär vilken storlek det är möjligt att tillverka transistorer i, notera dock att transistorerna i sig vare sig är 800 eller 45 nm store på något sätt. Ju mindre man kan göra transistorerna desto fler får man plats på en given yta. Intel, AMD,Nvidia, ATI och alla andra kretstillverkare har som mål att få ner storleken på transistorerna så mycket som möjligt för att få möjligheten att inkludera fler tekniker, öka cache-storleken och så vidare.

AMD har idag gått ut med nyheten att de lyckats framställa den första delen till en krets som använder sig av 22 nm-tekniken. Den är ännu på ett mycket tidigt stadium och man beräknar inte att ha färdiga kretsar med denna teknik till försäljning innan någon gång runt 2016. Med andra ord ligger denna teknik långt fram i tiden, och faktum är att AMD har ännu inte lyckats tillverka en komplett krets byggd kring 22 nm-tekniken, utan enbart en del av den som sedan kombinerades med andra komponenter.

Enligt de senaste ryktena kommer Intel att lansera sin processor byggd med hjälp av 22 nm-teknik redan är 2011. Sanny Bridge som den för närvarande kallas är arkitekturen som skall efterträda Nehalem. Innan detta sker skall dock en förfining av Nehalems tillverkningsteknik ske, från 45 nm ner till 32nm. Detta kommer att ske någon gång under 2010 och arbetsnamnet på denna processor är Westmore.

Källa: X-bit labs.