Att använda flera grafikkort i en dator har gått från en gimmick för några år sedan till ett seriöst alternativ för den som vill ha extra prestanda. Två grafikkort är relativt vanligt och vi ser nu moderkort och grafikkort som ger stöd för tre eller till och med fyra grafikprocessorer.

Den senaste tiden har grafikkortstillverkarna även försökt få ut tekniken till massorna. Tidigare den här månaden lanserade AMD styrkretsen 780G. Tillsammans med drivrutinen Catalyst 8.3 som släpptes några dagar senare kan moderkortets inbyggda grafikkort kombineras med ett diskret grafikkort.

Om 780G används tillsammans med något av grafikkorten Radeon HD 3450 eller Radeon HD 3470 kan prestanda öka runt 30 till 90 procent. Detta är en relativt prisvärd uppdatering om man har ett 780G-moderkort då de kompatibla Radeon-modellerna enbart kostar några hundralappar.

Även Nvidia vill att sin SLI-teknik ska bli mainstream. Nvidias teknik har det något fantasilösa namnet Hybrid SLI. Precis som AMD:s motsvarighet handlar det om SLI mellan ett integrerat grafikkort och ett separat. Nvidias teknik stödjer även en funktion som heter HybridPower som automatiskt klockar ner det integrerade grafikkortet för att spara ström.

Nu rapporterar Nvidia att de har problem med sin Hybrid SLI och att produkter som använder tekniken kommer att bli försenad. Nvidia jobbar fortfarande på drivrutinerna och hårdvara har ännu inte skeppats till moderkortstillverkarna.

We are still experiencing delays in getting the kits sent as the product is experiencing delays, drivers are being fine-tuned and sales tools are being finalized.

Precis som med Hybrid Crossfire är det bara ett fåtal produkter som kommer att stödjas, i alla fall inledningsvis. Styrkretsarna 720a och 730a står för det integrerade grafikkortet. Dessa kommer att kunna kombineras med ett Geforce 8400 GS eller ett Geforce 8500 GT.

Enligt uppgifter från tillverkare ska Hybrid SLI öka prestanda ungefär lika mycket som HybridCrossfire. När vi kommer att se produkter i butik som stödjer tekniken återstår att se.

Källa: Dailytech.