Den teknik som processorer tillverkas i är viktig främst av två anledningar. För det första kan man göra processorerna svalare och därigenom höja klockfrekvenserna. För det andra blir processorerna fysiskt mindre vilket leder till att fler enheter får plats på en och samma kiselplatta. Det förstnämnda leder till bättre prestanda och det sistnämnda till lägre priser.

We’ll start the production ramp in the summertime and start to ship products in volume in Q4 2008

Intel började sälja processorer byggda med 45 nanometers-teknik i slutet av förra året och från början var det sagt att AMD skulle göra det samma i mitten av 2008. Nu verkar det däremot som att vissa problem har uppstått och förseningar kommer att ske. Enligt de senaste uppgifterna kommer AMD att börja tillverka 45 nanometer-processorer i mitten av året, men modellerna kommer inte att dyka upp i butikerna förrän i slutet av året.

Redan idag har AMD problem att konkurrera med Intel i segmentet för de mest välpresterande processorerna. Det kommer inte att bli bättre av den här förseningen och Intel kommer även fortsättningsvis att ha den bästa processorn på marknaden, åtminstone fram till och med slutet av året.

This is a delay from the original schedule to start “volume” production by mid-2008, besides it also means that AMD will have uneasy times delivering better products to the market in Q2 and Q3, 2008.

Det blir än mer osäkert med tanke på att AMD enbart har planerat att börja sälja processorer med 45 nanometersteknik i slutet av året, några uppgifter om hur många dessa kommer att vara framgår inte. Om historien upprepar sig från 65 nanometers-introduktionen från AMD kan det dröja ett tag efter den initiala lanseringen innan det finns några större volymer ute till försäljning på marknaden.

We’ll be introducing a new [server] platform architecture later 2009, early 2010

Utöver uppgifter om den nya tillverkningstekniken har AMD också pratat om deras nya arkitektur för server-processorer. Produkten med kodnamnet Montreal är en processor med hela åtta kärnor och skall enligt uppgift finnas till försäljning någon gång i slutet av 2009, alternativt början av 2010.

Källa: X-bit labs.