3DMark Vantage har endast stöd för den näst nyaste DirectX-versionen 10.0 även om ATI:s alla nuvarande grafikkort klarar av att hantera 10.1-standarden. Då tanken är att Vantage skall finnas på marknaden i flera år verkade det från början som ett konstigt val att inte inkludera stöd för det senaste DirectX.

De inledande rapporterna om att Vantage hade kostat fem miljoner dollar att utveckla ledde snabbt till konspirationsteorier. Det sades att anledningen till avsaknandet av DirectX 10.1 helt enkelt var att Nvidia hade betalt Futuremark för att inte implementera detta, alternativt att ATI inte hade kunnat betala Futuremark för utvecklingskostnaden. Detta sades vara den bakomliggande förklaringen till situationen och med tanke på att Nvidia idag inte har några grafikkort över huvud taget på marknaden med stöd för DirectX 10.1 verkade denna förklaring rimlig.

Enligt en ansvarig på Futuremark är anledningen till avsaknandet av DirectX 10.1-stöd däremot något helt annat. Den största anledningen är att 10.1-versionen släppts så sent i utvecklingsprocessen av Vantage att man helt enkelt inte hann med att utvärdera och implementera det på ett korrekt sätt. Att Nvidia skulle haft en stor roll i att 10.1-stödet saknades dementerades också då alla partners i Futuremark har full insyn i utvecklingsarbetet och får var sin röst inför varje förändring.

As part of creating both PCMark and 3DMark we have a transparency system that allows every change requested to the specification to be seen and commented on by all the members before a change is made and AMD (ATI) participated fully in this process as did all the other members each of whom have an equal say in every decision.

Enligt en av källorna röstade Intel, Nvidia och Aegia antagligen nej till implementeringen av DirectX 10.1, medan AMD, Sapphire och Microsoft troligen röstade ja. Hur övriga deltagare i form av Compal, Dell, Gateway, HP, Velocity Micro Vivante och Qimoda röstade hade de ingen uppfattning om. Klart är dock att något stöd för DirectX 10.1 inte finns idag, och frågan är om det går att implementera via en uppdatering i ett senare skede, eller först kommer i nästa version av 3DMark.

Källa: Fudzilla, 2, TG Daily.