Acer Aspire One har en 8,9 tum-skärm med upplösningen 1024x600 och är utrustad med en Intel Atom-processor på 1,6 GHz. Antalet datorer med dessa specifikationer börjar nu bli svårt att räkna på en hand, men konkurrens är givetvis bra och datorn är inte helt och hållet lik de andra tillverkarnas modeller.

Acer kommer att sälja två versioner av Aspire One, en Windowsmodell och en Linuxmodell. De olika versionerna har inte samma hårdvara. Linuxmodellen har mindre hårddisk och mindre minne men kan då säljas mycket billigare.

Windows XP

Linux

Minnesmängd

1024 MB

512 MB

Hårddisk

80 GB 2,5 tum

8 GB SSD

Pris

~600 dollar

379 dollar

Båda versionerna har även minneskortläsare, inbyggd webbkamera, ljudutgångar och USB-portar. För kommunikation har Aspire One trådlöst nätverkskort, vanligt nätverkskort och bluetooth.

Exakta uppgifter om datorns storlek är ännu inte känt men datorn kommer att väga runt ett kilo. I den vikten räknas in ett 3 cell-batteri som kan ge tre timmars batteritid. Den som vill ha sex timmar batteritid kan köpa ett separat 6 cell-batteri, fast då blir datorn tyngre.

Acer vill gärna kommentera att sin dator inte är en liten dator i mängden. Fokus ligger på internettillgång och Acer har därför utrustat Aspire One med sin egna teknik SignalUp, som garanterar att datorn har bra inbyggd antenn för trådlöst nätverk.

The Aspire one is a brand new product which, despite its size, is not just another notebook: it’s a stylish all-new digital device designed to deliver continuous access to the internet no matter where you are.

Acer kommer i början att sälja datorn i svart och blått men modeller i rosa och brunt kommer att lanseras senare. Framtida modeller av datorn kommer även stödja 3G och Wimax. De första blåa och svarta Aspire One-datorerna kommer att börja dyka upp i butiker det tredje kvartalet.

Källa: X-bit labs.