Det är hårdvarusajten Toms Hardware som på Computex snappat upp informationen från irriterade tredjepartstillverkare. Ingen anledning ges varför lanseringen är senarelagd men eventuellt beror uppskjutningen att lanseringen annars blir för nära inpå konkurrentens släpp av Geforce GTX 280-serien.

Tredjepartstillverkare har massvis med grafikkort redan nu och skulle kunna sälja dessa på kort varsel, och tillverkarna är därför besvikna på strategin. En av AMD:s partners ska ha sagt att de har ”tiotusentals” Radeon HD 4850 som bara ligger i ett lager i väntan på startskottet.

Enligt Toms Hardware finns det även risk att värstinggrafikkortet Radeon HD 4870 kommer att bli en bristvara. Till skillnad från lillebror 4850 använder denna modell den nya minnesstandarden GDDR5, och AMD ska ha problem att få tag på tillräckligt mycket minne.

Nvidia lanserar sin Geforce GTX 280-serien den 17 juni och även deras värstingkort kommer att bli svåra att köpa i butik. Enligt tidigare rapporter kommer Nvidia enbart att släppa en begränsad upplaga av Geforce GTX 280-grafikkorten, fram till en förbättrad version av grafikprocessorn lanseras.

Om Toms Hardwares information från tredjepartstillverkare stämmer kan det alltså bli svårt att få tag på tillverkarnas värstinggrafikkort, åtminstone fram tills Nvidia lanserar sin förfinade grafikprocessor och AMD får tag på tillräckligt med GDDR5-minne.

Källa: Toms Hardware.