Den första datormusen levererades med en dator från tillverkaren Xerox år 1981. Sedan dess har inga större revolutioner vad gäller inmatningsenheter till datorer skett. Under den senaste tiden har dock flera olika tekniker presenterat, bland annat har möjligheten att styra datorn med hjälp av tankekraft demonstrerats. Den svenska uppfinnaren Martin Tall har både utvecklat och visat upp ett helt nytt sätt att interagera med en dator via NeoVisus Gaze Interaction.

Vad Martin har gjort är helt enkelt att ta fram en modul som monteras under skärmen innehållande två infraröda lampor och en infraröd videokamera. Det infraröda ljuset gör att en viss del av ögat börjar glänsa och detta kan videokameran sedan registrera och den specialframtagna mjukvaran sedan bearbeta och tolka.

I ett specialframtaget gränssnitt demonstreras hela processen, bland annat genom att bläddra bland bilder, förstora dem och sedan förminska dem igen, allt enbart med hjälp av kommandon från ögonen. För tillfället är mjukvaran relativt funktionsfattig då den främst är till för att visa teknikens möjligheter, men likväl imponerande.

http://A2nO2unKubw&hl

Exempel på användningsområden där denna teknik kan ha stor nytta är för handikappade som har svårt att röra på händerna, eller hos andra personer som av en eller annan orsak inte har möjlighet att använda händer och armar för att interagera med datorer.

Tillsammans med ytterligare dokumentation finns en högupplöst version av demonstrationen på Martin Talls hemsida.