Microsoft håller för fullt på att utveckla nästa version av Internet Explorer och den andra beta-versionen är planerad inför hösten. Mozilla har även de en ny webbläsare på gång, men lanseringen ligger närmare i tiden då Firefox 3 kommer att släppas nästa tisdag. Opera däremot har släppt en helt ny version idag och nyheterna är många.

En av nyheterna är att Haute Security har inkluderats direkt i webbläsaren. Detta är en teknik för att förhindra att farlig kod körs direkt från en hemsida. Systemet bygger på beteendeanalys och inte genom att leta efter redan känd skadlig kod. På så sätt kan nya problem upptäckas utan att en uppdatering först skickats ut. Samma system finns också till Firefox och Internet Explorer via ett plug-in.

Den största skillnaden i Opera 9.5 jämfört med föregångarna är dock den helt nyutvecklade motorn. Exakt vad detta innebär för slutanvändaren är oklart, enligt tillverkaren skall bland annat internetsidor ladda snabbare, men detta är inget SweClockers vare sig kan bekräfta eller förneka.

Funktionen Speed Dial, eller Snabbval som den heter på svenska, är en startsida men nio konfigurerbara ikoner till hemsidor som användaren kan mötas av vid start. Dessa inställningar tillsammans med de mest använda bokmärkena kan automatisk synkroniseras över till användarens mobiltelefon om denne även där har Opera installerat. Detta är något som tidigare inte var möjligt men som nu lanseras i och med version 9.5.

En annan intressant funktion i Opera sedan tidigare är Magic Wand (Trollspöet på svenska). Här kan användare mata in personlig information i inställningsfönstret och när detta sedan behöver fyllas i på en internetsida kan Opera sköta det automatisk.

För att alla internetsidor skall se lika ut har standarder tagits fram för hur sidor skall programmeras och för hur webbläsarna skall tolka koden. Acid3 är ett test för just detta och delar ut en poäng mellan 0 och 100 baserat på hur bra webbläsaren är på att följa utsatt standard.

Poäng

Opera 9.5

83

Apple Safari 3.1.1

74

Firefox 3 RC2

71

Firefox 2.0.0.14

53

Internet Explore 8 Beta 1

17

Internet Explorer 7

12

I tabellen ovan presenteras poängsumman för sex olika webbläsare enligt SweClockers egna tester. Att döma av detta är Opera 9.5 den webbläsare som bäst följer de standarder som finns, bland annat tack vare den nyutvecklade motorn.

Opera 9.5 för Windows finns att hämta här och väger in på 8,5 MB, versionen till MacOS X finns här och Linux-versionen återfinns bakom följande länk.

Utöver en version för stationära datorer vilket är vad Opera 9.5 är avsedd för finns Opera till andra plattformar. Bland annat Opera Mini och Mobile avsedda för mobiltelefoner och Opera Devices till specialprodukter så som Nintendo Wii.