Den 17 juni var det dags för Firefox 3. Nyheterna jämfört med föregångaren var många. Först och främst har utvecklingsgruppen förbättrats säkerheten genom att svartlista internetsidor som sprider skadlig kod. Med hjälp av listan går det att varna användare som råkar surfa in på de infekterade webbplatserna. Utöver detta har hanteringen av minnet förbättras markant jämfört med Firefox 2.

I och med att Firefox 3 blev tillgängligt för nedladdning meddelade Mozilla att de samtidig skulle försöka slå världsrekord i antalet nerladdningar under ett dygn. Resultatet blev hela 8 miljoner stycken på mindre än ett dygn. Totalt sett under den vecka som gått sedan lanseringen har 20 miljoner exemplar av webbläsaren laddats ner.

Då SweClockers tidigare rapporterat om att antalet datorer i världen sprängt miljardgränsen kan man med enkel mattematik få fram att två procent av världens datorer har Firefox 3 installerat om varje nerladdat exemplar resulterar i en installation. Detta är anmärkningsvärt då programmet endast varit tillgängligt i en vecka, och dessutom är alla en miljard datorerna inte heller uppkopplade på nätet vilket gör att andelen Firefox 3-användare bland de som surfar på Internet är betydligt högre.

Enligt en undersökningsfirma använder idag 19 procent av personerna på Internet webbläsaren Firefox. Opera har just nu strax över en procent av användarna, vilket är betydligt färre än vad enbart Firefox 3 har. Detta trots att Opera i och med lanseringen av version 9.5 tog marknadsandelar.

Arbetet med version 3.1 av Firefox är i full gång. Några större förändringar som är planerade till denna uppdatering är bland annat ett nytt gränssnitt och fler säkerhetsfunktioner. En tidigt alpha-version finns för närvarande tillgänglig för nedladdning här. Utvecklingsteamet har även börjat skissa på version 4.0 av Firefox.

Källa: ArsTechnica.