Organisationen JEDEC arbetar fram standarder för minnestyper som DDR2 och DDR3. När de så kallade SSD-enheterna nu börjat bli relativt vanliga på marknaden anser organisationen att det är dags att ta fram en gemensam standard.

The industry needs to adopt more comprehensive standards for solid state drives to accelerate global acceptance of SSD products at optimal performance levels, for the greatest benefit to consumers

De som skall bedriva arbetet för att ta fram denna SSD-standard är Seagate och Micron. Det sistnämnda företaget är mer känt som Crucial för de flesta konsumenter, men tillverkar också minneskretsar för giganter som Corsair och OCZ.

Seagate är världens största tillverkare av mekaniska hårddiskar, men har ännu inga SSD-produkter på marknaden. Företaget har dessutom uttalat sig negativt om SSD-teknikens framtid och motarbetat andra SSD-tillverkare vilket gör att JEDEC:s val av representant känns något udda.

Utskottet som leds av Seagate och Micron skall bland annat utvärdera om det finns ett behov av en ny formfaktor för SSD-enheter, eller om de som redan finns på marknaden även är optimala i detta fall. Specifikationer för hur produkterna skall vara uppbyggda vad gäller avskärmning mellan minneskretsarna och hur de skall kunna hålla en hög tillförlitlighet ingår också i arbetet.

Exakt när utredningen skall vara färdig och hur de SSD-produkter som redan finns på marknaden kommer att påverkas är oklart.

SSD är en förkortning på Solid State Drive och är enkelt förklarat hårddiskar som använder sig av minneskretsar istället för roterande skivor. Fördelarna är snabbare accesstid, minskad energiförbrukning och att produkterna kan göras helt ljudlösa.

Källa: X-bit labs.