3DMark Vantage är den senaste versionen av Futuremarks populära prestandatestprogram. Statiska testprogram är visserligen något mindre populära nu än för några år sedan, men är ändå tillräckligt viktiga för att grafikkortstillverkarna ska lägga ned tid på att optimera för programsviten.

En ny funktion i 3DMark Vantage är stöd för Ageia PhysX, som är ett PCI-kort som avlastar den vanliga processorn vid fysikberäkningar. Dessa instickskort tillverkas inte längre eftersom Ageia, som numera är uppköpt av Nvidia, satsar på att göra så att grafikkortet kan utföra samma typ av fysikberäkningar. 3DMark Vantage har dock stöd för instickskorten, och om ett sådant är installerat kommer ett av CPU-testerna att få bättre resultat.

Enligt en anställd på AMD "fuskar" Nvidia i nya drivrutiner genom att lura Vantage att köra PhysX-testet på det vanliga grafikkortet istället. AMD argumenterar att Nvidias optimering inte ger trovärdiga resultat eftersom grafikkortet aldrig helt kan tillägnas fysik i riktiga spel.

Since Vantage has separate GPU & CPU benchmarks which both include physics processing, this causes the performance benefits of GPU physics to be double-counted, resulting in an artificial inflation of the final score.

Nu har Futremark bestämt sig för att inte tillåta Nvidias optimering, och resultat där PhysX-testet körts på vanliga grafikkortet kommer inte att finnas med i Futuremarks ”Hall of Fame”. Den som vill publicera ett resultat i Futuremarks onlinedatabas uppmanas därför att inte använda drivrutiner med optimeringen. Att det dröjt tre veckor tills Futuremark beslutat om åtgärden ska bero på semestertider.

Källa: XtremeSystems.