Folding@Home är ett forskningsprojekt vid Stanford University i USA. Syftet är att använda överbliven datorkraft för att beräkna hur proteiner viker sig (eng. fold). Med denna metod hoppas forskarna kunna hitta botemedel till allvarliga sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och cancer.

Genom att donera datorkraft skapar medlemmarna en av världens största distribuerade superdatorer, med en beräkningskapacitet som vida överstiger vad en enda rejält tilltagen dator kan åstadkomma. Eftersom det handlar om överbliven datorkraft är det dessutom en synnerligen energieffektiv metod.

Hittills har forskarna bakom projektet publicerat 57 vetenskapliga artiklar med nya upptäckter. Dessa har publicerats i ansedda tidsskrifter som American Medical Journal, Journal of Chemical Physics, Journal of Computational Chemistry och Journal of Molecular Biology.

För att dra till sig donatorer har projektet ett inbyggt tävlingsmoment. SweClockers läsare arbetar tillsammans i laget Folding@SweClockers.com för att beräkna så mycket som möjligt, och har kommit så högt som plats 54 på listan över världens bästa foldinglag. Foldinglaget har bland annat passerat giganter som Toms Hardware, Hewlett Packard, Xtremesystems, Sudhian och Penny Arcade. Trots framgången är siktet givetvis inställt på en ännu bättre placering.

En uppsjö datorutrustning kan användas i kampen mot sjukdomarna. Det finns klienter till vanliga processorer, grafikkort och till och med spelkonsolen Playstation 3. Dessutom finns det stöd för alla vanligt förekommande operativsystem.

SweClockers foldinglag välkomnar alla som är intresserade av att hjälpa till i kampen mot sjukdomarna. I forumet ställer medlemmarna gladeligen upp med tips och guider om hur det egentligen går till. Passa på att vara med du också!