Microsofts operativsystem Windows Vista har fått motstå en hel del kritik, främst på grund av höga systemkrav och kompatibilitetsproblem med äldre hårdvara. Det första servicepaketet (SP1) utvecklades för att lösa många av dessa problem.

Nu är ett nytt paket på gång. Som väntat innehåller Service Pack 2 alla säkerhetsfixar och patchar som släppts sedan i februari, då SP1 lanserades på allvar. SP2 bjuder dock på flera nyheter.

En av de mest intressanta nyheterna är att Vista ska klara av att bränna Blu-ray. Microsoft var en av förespråkarna för det konkurrerande formatet HD-DVD, men har efter det så kallade formatkriget gradvis anammat det vinnande formatet.

Andra nyheter är en uppdaterad version av Windows Search, bättre stöd för Bluetooth 2.1 samt förbättringar i filsystemet exFAT. Microsoft har även lagt till en funktion för att förenkla konfigureringen av trådlösa nätverk.

Den första betaversionen av Vista SP2 kommer att släppas till Microsoft-partners i slutet av månaden. När den färdiga versionen planeras att släppas är ännu inte bestämt, men förmodligen handlar det om tidigt 2009.

Källa: Microsoft.