Geforce är de mest kända grafikkorten från Nvidia, men företaget säljer också modeller som inte är till för vanliga datoranvändare. Nvidia Quadro är serien för 3D-modellering, medicinska applikationer och forskningsprojekt, för att nämna några möjliga användningsområden.

Nu lanseras Quadro FX 5800, en modell som kallas för "världens kraftfullaste grafikkort". Med fyra gigabyte minne och 240 streamprocessorer (lika många som GTX 280) handlar det inte om någon billig pjäs. Grafikkortet kostar hela 3 500 dollar, eller cirka 34 000 kronor med svensk moms inräknat.

Fyra gigabyte minne kan användas till mycket. Enorma 3D-modeller, gigantiska texturer och djupare färgrymder framhålls som de största fördelarna. De 240 streamprocessorerna kan också användas till andra områden än de rent grafiska, exempelvis massiva beräkningar via CUDA.

Nvidia har ännu inte avslöjat de fullständiga specifikationerna. Klockfrekvenserna är än så länge dolda, men den stora mängden minne betyder långsammare kretsar än på Geforce GTX 280. Bandbredden är 102 gigabyte per sekund i jämförelse med 140 GB/s för GTX 280.

I övrigt märks två stycken DVI-anslutningar samt en strömförbrukning på 189 watt. Som lite kuriosa är Quadro FX 5800 namne med ett ökänt grafikkort från i början av 2000-talet.

Källa: Nvidia.