Bara de senaste månaderna har flera program lanserats som utnyttjar grafikprocessorn för att få bättre prestanda. Adobe har exempelvis Photoshop CS4 och Flash 10 som båda stödjer ”GPGPU”, och mjukvaruutvecklaren Elemental släppte nyligen ett program som låter grafikkortet koda video, med mycket högre presstanda än vad den vanliga processorn kan ge.

Nvidia var väldigt snabba att utveckla verktyg som gör det lättare för mjukvaruutvecklare att använda grafikkortet. Under 2008 har Nvidias grafikkortsdrivrutin skickat med en drivrutin för CUDA, som gör att grafikprocessorn kan programmeras på ett enhetligt vis.

AMD har varit segare att haka på trenden, och under åren har ett par olika verktyg släppts som konkurrerar mot CUDA. Nu har AMD dock bestämt sig för ett, som från och med nästa månad kommer att följa med Catalyst. Förhoppningen är att mer GPGPU-mjukvara kommer att utvecklas om all nödvändig mjukvara redan är installerad på datorn.

AMD kallar sin CUDA-konkurrent för ”ATI Stream”, och för att fira släppet kommer AMD samtidigt att släppa en Stream-kompatibel videokodare. Enligt AMD själva kan programmet tillsammans med ett Radeon HD 4600/4800 koda HD-video på enbart 12 minuter, jämfört med tre timmar för en Phenom X4.

ATI Stream och videokodaren släpps nästa månad.

Källa: Tech Report.