I somras lanserades styrkretsarna Intel X48 och P45 för sockel LGA 775. Då hade den stundande lågkonjunkturen ännu inte slagit mot datorindustrin, och försäljningen förväntades fortsätta öka.

De stora moderkortstillverkarna Asus och Gigabyte köpte in stora lager styrkretsar från Intels 4-serie. Efterfrågan på moderkort har sedan dess minskat, och tillverkarna har mängder med överblivna kretsar på lager.

Enligt Digitimes har Asus ett lager bestående av 6–7 miljoner styrkretsar, till ett värde av cirka 180 miljoner dollar. Gigabytes lager är inte riktigt lika stort men värderas ändå till 130 miljoner dollar. Dessa kretsar riskerar att falla i värde eftersom Intel förbereder nya modeller.

Båda tillverkarna vill därför att Intel skjuter på lanseringen av nya styrkretsar för mellansegmentet. Processortillverkaren har dock inga planer på att ändra schemat och förbereder för att introducera Lynnfield (Core i5) lagom till hösten.

Asus och Gigabyte kan därför tvingas att drastiskt sänka priserna på moderkort för att få upp efterfrågan och tömma lagren innan nästa generation processorer från Intel är på väg. När eller om dessa prissänkningar blir verklighet återstår att se.

Källa: Gigabyte.