Redan 2008 lanserade Intel sexkärniga processorer för servrar. I år lanseras dessutom Nehalem-baserade Xeon med upp till åtta kärnor, eller 16 virtuella med Hyperthreading. AMD har hamnat på efterkälken eftersom Opteron endast kan erbjuda fyra kärnor som mest.

Snart kan detta ändras. AMD visar upp Istanbul, en ny version av Opteron med sex kärnor. Processorn har samma specifikationer som Shanghai, det vill säga 6 MB L3-cache och sockel F, men givetvis två extra kärnor.

Att Istanbul använder samma sockel som dagens Opteron gör det enkelt att uppgradera för serverägare. Det enda som krävs är en BIOS-uppdatering och att systemet måste ha tillräckligt kraftfull strömförsörjning.

Under en demonstration demonstrerade AMD:s ingenjörer hur den nya Opteron skalar. Fyra stycken Shanghai fick resultatet 25 gigabyte per sekund i ett prestandatestprogram, medan fyra Istanbul klarade av hela 42 gigabyte per sekund.

Att Istanbul presterar bättre per kärna än Shanghai beror bland annat på en funktion som kallas för HT assist. Denna ser till att onödig data inte skickas mellan socklar.

AMD kommer att lansera sex processorer baserade på Istanbul någon gång under årets tredje kvartal.

Källa: Tech Report.