Intel jobbar för fullt på att gå över till 32 nm-tillverkning, som gör att processorer kan tillverkas mindre och billigare. Bland de första processorer som tillverkas med den nya fabrikationsmetoden är Westmere, som är samma mikroarkitektur som Nehalem fast med ny tillverkningsteknik och andra småförbättringar.

Nu rapporterar Intels vd Paul Otellini att de redan har vissa Westmereprocessorer tillverkade, och har skickat ut testexemplar till 30 olika dator- och laptoptillverkare. Förhoppningen är att processorer ska masstillverkas senare i år och att datorer ska finnas i handeln tidigt nästa år.

En överklockare på Xtreme Systems har fått tag på en av dessa processorer och kollat vad den går för. Processorn i fråga är en modell med kodnamn Clarksdale, som har integrerad grafikprocessor och riktar sig till mittensegmentet.

Clarksdaleprocessorn har en klockfrekvens på 2,4 GHz och får resultatet 18,125 sekunder i Super PI 1M. Detta resultat motsvarar ungefär Core 2 Quad Q9450, som har en klockfrekvens på 2,67 GHz.

Då Clarksdale är positionerad till de lägre prestandasegmenten är processorn antagligen inte högintressant bland datorentusiaster. Mer spännande är i så fall Gulftown, ersättaren till Core i7 som lanseras nästa år. Den bjuder på hela sex kärnor, två fler än dagens värstingprocessorer.

Källa: XtremeSystems.