Windows 7 kommer med en ny teknik som kallas för Windows XP Mode, eller kort och gott XPM. Programmet är en virtuell maskin laddad med en fullt fungerande version av Windows XP Service Pack 3.

XPM är integrerat i Windows 7 för att vara så enkelt som möjligt att använda. Applikationer som körs i kompatibilitetsläge startas upp direkt i Windows XP, utan att användaren behöver installera virtualiseringsprogram som VMWare Workstation eller Virtual PC.

För att få så bra prestanda som möjligt drar tekniken nytta av de inbyggda virtualiseringsfunktionerna i moderna processorer från Intel och AMD. Microsoft lovar därför att XPM inte ska innebära någon större prestandaförlust. Funktionen har dock Intel VT eller AMD V som systemkrav.

Det nya virtualiserande operativsystemet kan ge konsekvenser för den framtida utvecklingen av Windows. Genom att virtualisera en gammal version av operativsystemet behöver Microsoft inte underhålla gammal kod, utan kan istället fokusera på utvecklingen av funktioner. Detta kan leda till högre kvalitet på mjukvaran och kortare tid mellan versionerna.

Virtualiseringstekniken XPM följer med till Windows 7 Ultimate, Enterprise och Professional, men kommer även att finnas som nedladdning från Microsofts webbplats. Det är oklart om mjukvarujätten planerar att ta betalt av användare med de billigare versionerna av Windows 7.

Källa: Within Windows.