Nya siffror från analysfirman Jon Peddie Research avslöjar en turbulent grafikmarknad. Under årets första kvartal såldes 74,81 miljoner grafikdelar. Detta är 21,8 procent mindre än samma period 2008, men för första gången på åtta år, 3,29 procent mer än kvartalet innan. Förklaringen till den kvartalsmässiga ökningen är att tillverkare slutade bygga lager i rädsla för den då begynnande lågkonjunkturen, men har nu anpassat sig till det ekonomiska läget.

Precis som många år tidigare är det Intel som leder i tillverkarligan, tack vare företagets urstarka position på den bärbara marknaden. Hela 49,7 procent av alla grafikkretsar sålda under kvartalet bär Intels logotyp. Detta är två procent mer än kvartalet innan.

På andraplats återfinns Nvidia som numera kan räkna in 31,1 procent av marknaden, en ökning med 0,5 procent. Den stora förloraren är istället AMD som minskade med 2,2 procent till en marknadsandel på 17,1 procent.

Analysfirman förutspår även att årets andra kvartal kommer att uppleva sämre försäljning, men att marknaden vänder uppåt igen under kvartal tre och fyra. Det är då AMD och Nvidia väntas lansera nästa generation grafikkretsar på allvar.